Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Militarizált demokrácia
  2007-12-08 09:04:55, szombat
 
  Militarizált demokrácia

Takonytól csepegő orrukat dugják máshová! - Putyin érthetetlen hisztériája
Gereben Ágnes, vilag@hetivalasz.hu
7. évfolyam 49. szám, 2007.12.06

Vasárnap 450 000 rendőr és karhatalmista szoros felügyelete alatt több mint 96 000 választókörzetben a vártnál jóval nagyobb részvétel mellett megválasztották az orosz alsóház tagjait. A Kreml mindent elkövetett, hogy ne szülessen meglepetés. Ezt szolgálta az is, hogy a szovjet korszak szavazásait idéző bizánci szertartást a nyolcéves államfői tevékenységének utolsó hónapjait élő Vlagyimir Putyin melletti bizalmi szavazásnak nyilvánították.
Az államfő 65-70 százalékos népszerűsége mellett megmagyarázhatatlan a fegyveres erőket, a törvényhozást, a médiát kőkeményen kézben tartó, agresszív, sőt emocionálisan felfokozott Putyin-párti propagandát folytató hatalom - és személyesen az államfő - elmúlt két hónapban tanúsított hisztérikus viselkedése.

Kivált, mert a demokratikus hatalmi ágak helyett Oroszország életét irányító elnöki adminisztráció semmit nem bízott a véletlenre. A kormányzók Oroszország-szerte súlyos büntetést helyeztek kilátásba beosztottaiknak, ha nem az Egységes Oroszország pártra szavaznak. Mivel a Kreml mindennél jobban tartott a tét nélküli választáson való alacsony részvételtől, számos vállalatnál, iskolában - az 50 évvel ezelőtti magyarországi és lengyelországi "kék cédulás választások" szellemében - kötelezték a választópolgárokat, hogy írásos engedélyt kérjenek a körzetükön kívüli szavazásra, majd az engedélyt adják át feletteseiknek.

A választás zökkenőmentes lebonyolítását többek között a rengeteg utódszervezetre szakadt KGB mai zászlóshajója, az FSZB (a Szövetségi Biztonsági Szolgálat) feladatává tették. A választókörzeteket rendőrkutyákkal vizsgálták át, Moszkvában a Kreml közeli metróállomásokban leállították a mozgólépcsőket. A folyamatos megfélemlítés légkörében még politikai tüntetésre vállalkozó keveseket teljesen feleslegesen és - milyen ismerős! - mérhetetlen dühvel ütlegelték a rendőrök. Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot elhurcolták, öt nap börtönre ítélték "a hatalom megsértéséért". Masa Gajdart, a volt orosz miniszterelnök képviselőjelöltként mentességet élvező lányát szintén letartóztatták, ahogy a hazájába látogató Vlagyimir Bukovszkijt is előállították - mert tiltott helyen ment át egykori kényszergyógykezelése színhelyére, a leningrádi elmegyógyintézet épületéhez igyekezve. Putyin eközben "eszelős sakáloknak" nevezte a kis létszámú és megosztott ellenzék tagjait. A választásokról kitiltott külföldi megfigyelőknek pedig azt üzente, hogy "takonytól csepegő orrukat dugják máshová".

A KGB ÚTJA A HATALOMBA

Durva volt hát a vasárnapi választás Oroszországban, és kevés köze volt a valódi demokrácia ünnepéhez. Nem csoda, hiszen a már Borisz Jelcin uralma alatt korrumpált, Vlagyimir Putyin országlása óta pedig zsebparlamentnek nevezett törvényhozás 2004 óta folyamatosan hozta a lehetséges ellenzék kiszorítására kieszelt törvényeket. Ellehetetlenítésüket szolgálta a választási küszöb 7 százalékra emelése éppúgy, mint az egyéni választókörzetek eltörlése vagy a pártszövetségek kizárása a választásból. A Kreml-adminisztráció főideológusa, Vlagyiszlav Szurkov által irányított - sőt szuverén(!) - demokráciának nevezett, egyre nyilvánvalóbb visszarendeződés az ortodox civilizáció hagyományainak, valamint a cári, majd a szovjet korszak hatalmi technológiáinak újjáélesztésével háttérbe szorítja az egyént, a szabadságjogokat, a politikai érdekérvényesítés intézményeit.

A világsajtó, ritka egyetértésben, a plurális demokrácia megcsúfolásaként értékelte a vasárnap történteket. Putyin országlása törvényszerűen vezetett ide: az egykor Drezdában sokéves szolgálatot teljesített volt KGB-alezredest, aki hazatérve a szentpétervári önkormányzat helyettes vezetőjeként a hatalmas város ingatlan- és cégvagyonát árulta külföldi, főleg német cégeknek, Moszkvába kerülve előbb a KGB legnagyobb utóda, az FSZB, majd a kormány élén - ma sem tudjuk, kik - készítették fel arra, hogy a volt Szovjetunió legnagyobb utódállamának vezetője legyen. 2000. január elsején a Kreml ősi termeiben, valóban bizánci szertartás keretében adta át neki a hatalmat Borisz Jelcin.

A népképviseleti demokráciának tehát nyoma sem volt. A mintegy két hónappal később országos szavazással - de már akkor se valódi választással - megerősített politikus megbizonyosodott arról, hogy a politikai, gazdasági érdekérvényesítésre teljesen alkalmatlan, soketnikumú, sokvallású orosz társadalomban a hatalom tetszése szerint, alattvalóként bánhat az emberekkel.

OLIGARCHAHÁBORÚ

A nyilvánosság előtt eleinte riadt, sápadt kis ember, akinek - a felesége szerint - csak hosszú gyakorlással sikerült leszokni a KGB-kurzusokon elsajátított rezzenéstelen arckifejezésről, és újra megtanult mosolyogni, szakmájához illő fegyelemmel hajtotta végre ismeretlen mentorai - módszereikből ítélve volt magas rangú KGB-sek egy csoportja - utasításait. Az 1990-es évek Borisz Jelcin nevével fémjelzett korszakában elkótyavetyélt nemzeti vagyont Putyin uralma alatt a Kreml a fenyegetés, a büntetés, a megtorlás változatos módszereivel elvette az Oroszországban oligarcháknak nevezett vadkapitalistáktól, többnyire volt Komszomol-funkcionáriusoktól. Ezért a hazai média néhány zászlóshajója nemzeti hősnek, az orosz állam és az orosz állampolgárok érdekeit minden nyugati ármánykodással szemben bátran megvédő, példamutató történelmi személyiségnek láttatja Putyint. Kettős mérce ez, ahogy az 1930-as években is az volt a sztálini tömeggyilkosságokat a Hitlerellenes antifasiszta szovjet fellépés reményében "megbocsátó" nyugati baloldal szemlélete.

Tudjuk, mi lett belőle: 1939 augusztusában Molotov szovjet és Ribbentrop német külügyminiszter aláírta Sztálin és Hitler egyezményét Európa felosztásáról. Ma ez a veszély nem fenyeget. De annyi bizonyos, hogy nem a vadkapitalizmussal való leszámolás és történelmi igazságtétel, hanem a gazdasági hatalomért, a nemzeti vagyon maradékának megszerzéséért küzdő klánok harca folyik Oroszországban. Ezt szolgálta a vasárnapi "választás" is.

VÉGEREDMÉNY

Az orosz parlament alsóháza, az állami duma 450 helyéért folytatott választási kampányban 11 párt mintegy 4500 képviselőjelöltje vehetett részt. Az Egységes Oroszország Vlagyimir Putyin államfő vezette listája a hétfő reggeli adatok szerint 64 százaléknyi szavazatot kapott, amely alkalomadtán elegendő lehet az alkotmánymódosításhoz. A Kreml-adminisztráció által a még mindig befolyásos kommunista párt szavazóinak elhódítására létrehozott Igazságos Oroszország 7,8 százalékot, a hatalom által a háttérből szintén támogatott populista, idegengyűlölő Liberális Demokrata Párt 8,2 százalékot, a kommunista párt 11,6 százalékot szerzett. A fennmaradó hét párt nem került be a törvényhozásba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megcsúfolásaként, visszarendeződés, újjáélesztésével, elmegyógyintézet, zsebparlamentnek, megbizonyosodott, szabadságjogokat, választókörzetek, pártszövetségek, megválasztották, beosztottaiknak, oligarchaháború, rendőrkutyákkal, technológiáinak, külügyminiszter, arckifejezésről, utódszervezetre, tevékenységének, nyilvánították, törvényhozásba, megfigyelőknek, miniszterelnök, elkótyavetyélt, megszerzéséért, oroszországban, letartóztatták, adminisztráció, választásokról, mozgólépcsőket, hagyományainak, feletteseiknek, lebonyolítását, népképviseleti, ármánykodással, szentpétervári, személyiségnek, vártnál jóval, orosz alsóház, szovjet korszak, nyolcéves államfői, államfő 65-70, fegyveres erőket, médiát kőkeményen, demokratikus hatalmi, körzetükön kívüli, engedélyt adják, választás zökkenőmentes, rengeteg utódszervezetre, folyamatos megfélemlítés, hatalom megsértéséért, volt orosz, hazájába látogató, Gereben Ágnes, Vlagyimir Putyin, Egységes Oroszország, Szövetségi Biztonsági Szolgálat, Garri Kaszparov, Masa Gajdart, Vlagyimir Bukovszkijt, ÚTJA HATALOMBA, Borisz Jelcin, Vlagyiszlav Szurkov, Egységes Oroszország Vlagyimir Putyin, Igazságos Oroszország, Liberális Demokrata Párt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam Krisztinától  S a dalok tanulsága  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Pillangó  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Beney Zsuzsa - Tavasz  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Ma  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Az Európai Unió is foglalkozik...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Esti kép  Facebookon kaptam  Különös!  Jó éjszakát  Különös!  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Gábor Dénes gondolata  Esti kép  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  A lelki élet nem arról szól, ....  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  képre írva  Messziről jött ember  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki szeret, annak senki sem id...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Gizike bar...  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A fenyő nem szép fa, (...)  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Sirató  A föld szépségéért 
Bejegyzés Címkék
vártnál jóval, orosz alsóház, szovjet korszak, nyolcéves államfői, államfő 65-70, fegyveres erőket, médiát kőkeményen, demokratikus hatalmi, körzetükön kívüli, engedélyt adják, választás zökkenőmentes, rengeteg utódszervezetre, folyamatos megfélemlítés, hatalom megsértéséért, volt orosz, hazájába látogató, leningrádi elmegyógyintézet, választásokról kitiltott, vasárnapi választás, valódi demokrácia, lehetséges ellenzék, választási küszöb, egyéni választókörzetek, pártszövetségek kizárása, ortodox civilizáció, politikai érdekérvényesítés, plurális demokrácia, vasárnap történteket, egykor Drezdában, szentpétervári önkormányzat, hatalmas város, kormány élén, volt Szovjetunió, hatalmat Borisz, népképviseleti demokráciának, hatalom tetszése, nyilvánosság előtt, felesége szerint, 1990-es évek, megtorlás változatos, hazai média, orosz állam, orosz állampolgárok, 1930-as években, gazdasági hatalomért, nemzeti vagyon, orosz parlament, állami duma, hétfő reggeli, hatalom által, háttérből szintén, kommunista párt, megcsúfolásaként, visszarendeződés, újjáélesztésével, elmegyógyintézet, zsebparlamentnek, megbizonyosodott, szabadságjogokat, választókörzetek, pártszövetségek, megválasztották, beosztottaiknak, oligarchaháború, rendőrkutyákkal, technológiáinak, külügyminiszter, arckifejezésről, utódszervezetre, tevékenységének, nyilvánították, törvényhozásba, megfigyelőknek, miniszterelnök, elkótyavetyélt, megszerzéséért, oroszországban, letartóztatták, adminisztráció, választásokról, mozgólépcsőket, hagyományainak, feletteseiknek, lebonyolítását, népképviseleti, ármánykodással, szentpétervári, személyiségnek, törvényszerűen, lengyelországi, törvényhozást, augusztusában, zökkenőmentes, hitlerellenes, felosztásáról, megfélemlítés, zászlóshajója, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.